Kerrostaloon sopivat ilmalämpöpumput ja ilmastointilaitteet


Viilennystavat - Tehontarve - Lupamenettely - Desibelit - Toimitussisältö

Miten kerrostaloasunnon saa viileäksi?

Lämpötilamestarien valikoimissa on monenlaisia kerrostalon ilmalämpöpumppuja. Myymme sekä asennamme kaikkia merkkejä ja malleja, ota yhteyttä niin katsotaan yhdessä sopiva ratkaisu.

1. Kiinteä ilmastointilaite, kuten ilmalämpöpumppu

Kiinteä ilmalämpöpumppu

Terminä ilmalämpöpumppu on hieman harhaanjohtava, mutta samoja laitteita käytetään omakotitaloissa lämmitykseen, kuin kerrostalossa viilennykseen. Kiinteästi asennettu erillisestä ulko- ja sisäyksiköstä koostuva kokonaisuus on nk. Split laite.

Niiden hyötysuhde on hyvä, äänitaso matala ja tehovaihtoehtoja runsaasti. Kiinteä ilmastointilaite ei vaihda ulko- ja sisäilmaa kuten liikuteltavissa laitteissa tehdään, vaan sisä- ja ulkoyksiköissä on oma puhallinpatterinsa joiden välillä kulkee kylmäaine.

Kiinteän asennuksen arvo ei mene hukkaan, sillä se yleensä nostaa kerrostalohuoneiston myyntihintaa vastaavasti. Se edellyttää, että asennus on tehty huolitellusti ja ammattimaisesti.

2. Siirrettävät ilmastointilaitteet

Siirrettävä ilmastointilaite

Näppäränkokoiset pyörillä liikuteltavat nk. "Pingviinit" ovat monelle väliaikainen ratkaisu. Yleensä niiden melutaso ja käytännön seikat johtavat siihen, että niitä ei käytetä enää toista kesää oston jälkeen. Edullisimpien siirrettävien käyttöikä on osoittautunut varsin lyhyeksi, joten niillä on huono jälleenmyyntiarvo.

Siirrettävä laite puhaltaa huoneen sisäilmaa ulos tuubin kautta, josta aiheutuu alipainetta huoneistoon. Monesti korvausilma tulee vanhoissa taloissa liesituulettimen hormista tai postiluukusta, tuoden mukanaan esim. tupakoinnin hajua tai muuta epäpuhtautta siinä sivussa.

Säilytys talven yli on myös ongelma, painonsa vuoksi niitä ei noin vain nostella kellarin hyllyille. Suosittelemmekin siirrettävän hankkimista vain vuokralla asuville tai jos taloyhtiössä ei saa lupaa kiinteään asennukseen.

3. Ilmanvaihdon parantaminen

Tuuletuksen lisäämistä ajatellaan yleensä ratkaisuksi ensialkuun, mutta harvoin käytännössä toteutuskelpoinen, sillä asukkaan vaikutusmahdollisuus yhtiön ilmanvaihtoon on vähäinen.

Huoneiston lämpiäminen johtuu vain harvoin ongelmasta ilman vaihtumisessa. Esimerkiksi nykyaikainen rakennustyyli on tuonut suuret ikkunapinnat ja energiatehokkaat eristeet, joten talo kuumenee entistä nopeammin auringossa ja lämpö säilötään yön yli tehokkaasti.

Pyydä neuvoa ammattilaiselta

Voit ottaa huoletta yhteyttä, niin jutellaan asiasta tarkemmin.

Kerrostalon ilmastointilaite

Samsung Windfree Standard

Kerrostalon ilmastointilaite Windfree

Windfree sarja on suunniteltu kerrostalojen tarpeisiin ja se täyttää meluvaatimukset parvekkeella. Sisäyksikkö on erittäin hiljainen ja siinä on vedoton viilennystoiminto ilmaverkon avulla.

Erityishuomiot

 • Kompakti ulkoyksikkö, vie vain vähän tilaa parvekkeelta
 • 45dbA ulkoyksikön äänitaso (25-sarja)
 • 17dbA sisäyksikön windfree-äänitaso mikroreikien avulla
 • Sisäyksikön ilmansuodatin putsatavissa imurilla suoraan koneen päältä
 • Wifiohjaus premium mallissa (tiedustele hintaa)
 • Uusi R32 kylmä-aine
 • Takuu 2 vuotta
 • Lataa esite

Hinta asennettuna

Mahtava sisältö, klikkaa tästä

SAMSUNG WINDFREE 25(10) | 2390

SAMSUNG WINDFREE 35(13) | 2490

Turvallinen ostos

Maksu vasta asennuksen jälkeen.
14pv maksuajalla!

Pyydä tuotteesta tarjous


Paljonko asunnon viilentämiseen tarvitaan tehoa?

Viilennystehon laskeminen

Viilennystehon laskemiseen käytettävät kylmätekniset laskukaavat eivät sellaisenaan sovellu kerrostaloasunnon tehontarpeen arviointiin. Käytäntö ja kokemus ovat tässä avainasemassa.

Toisin kuin suorassa kylmätehon laskennassa on kerrostaloissa otettava huomioon vallitsevat ilmansuunnat, ikkunoiden pinta-alat, rakennusvuosi, rakennuksen energiatehokkuus ja joskus myös ulkoyksikön sijoituspaikan aiheuttama lauhdutustehon muutos.

Kun ilmaa viilennetään sisäyksikössä, siitä tiivistyy kosteutta kondenssilinjaan, joten sisäilman kosteustaso laskee. Kuiva ilma tuntuu jo itsessään iholla viileältä kosteaan verrattuna, vaikka lämpöasteet eivät olisi juuri muuttuneetkaan. Kerrostalohuoneistossa voidaankin puhua mukavuusmitoituksesta, eikä suoranaisesti lämpömittariin liittyvästä asiasta.

Yksinkertainen tehontarpeen määritys

Kokemuksemme perusteella onnistunut viilennystehon mitoitus kerrostaloasunnossa tulee kaavalla 30 m2 = 1 kW. Laitevalinnassa on tärkeää huomioida laitteen nimellinen viilennysteho eikä maksimi, sillä maksimitehoa ei monesti saavuteta parvekkeen heikossa ilmankierrossa.

Esimerkkilasku 1, 100 neliön huoneisto


100m2 / 30kw = 3,3kw
Sopiva teho 3,3 kW, esimerkiksi Mitsubishi EF 35.

Esimerkkilasku, 50 neliön yksiöön/kaksio


50m2 / 30kw = 1,7kw
Sopiva teho 1,7 kW, riittävä laite Toshiba Mirai 20

<<--Palaa alkuun

Muista myös tyylikäs suojus ulkoyksikölle
Muista myös tyylikäs suojus ulkoyksikölle
Kompakti Mirai ulkoyksikkö Kalasatamassa
Kompakti Mirai ulkoyksikkö Kalasatamassa

Ilmalämpöpumpun luvanvaraisuus kerrostaloissa

Ilmalämpöpumppujen hankkiminen kerrostaloihin on yleistynyt huomattavasti viime vuosina. Samalla myös määräykset ja lupakäytännöt ovat selkeytyneet. Koska asennus on kiinteä, normaalin yhtiöjärjestyksen mukaisesti tulee asia käsitellä yhtiökokouksessa ja myönteiseen päätökseen riittää määräenemmistön päätös. Päätös tarvitaan ainoastaan, jos yhtiössä ei ole aiempia asennuksia.

Yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi sääntöjen on oltava kaikille samat, jos yhdellä on lupa laittaa kiinteä laite, yhtiö ei voi estää sitä muilta eli erillistä päätöstä ei tarvita. Muistathan kuitenkin, että yhtiö monesti asettaa reunaehtoja, joita kaikkien osakkaiden tulee noudattaa.

Lupa-asian järjestelee isännöitsijä

Kerrostaloyhtiön lupa

Lähes aina taloyhtiöiden isännöinnistä vastaa erikseen tehtävään valittu ulkopuolinen isännöintiliike, joka huolehtii hyvän isännöintitavan mukaisesti taloyhtiön asioista. Lupa huoneistokohtaiselle ilmastointilaitteelle pyydetään isännöitsijältä. Mikäli asennus tehdään ensimmäistä kertaa yhtiöön, isännöitsijä esittää asian yhtiökokouksen päätettäväksi.

Mikäli asia ei ole yhtiössä ensimmäinen laatuaan, isännöitsijällä on oikeus päättää asiasta taloyhtiön ohjeiden mukaisesti ilman yhtiökokousta, eli paljon nopeammassa aikataulussa (päivissä/viikoissa). Muista järjestää asiat hyvissä ajoin ennen kesälomakautta, jolloin vastuuhenkilöiden tavoittaminen voi olla vaikeaa.

Mitä hankinnassa ja asennuksessa on otettava huomioon

Koska on olemassa ilmastointilaitteita jotka eivät sovellu kerrostaloasuntoihin, ja että huolimaton asennus aiheuttaa kosteusvaurioita, on isännöitsijän varmistuttava seuraavista perusasioista ennen luvan myöntämistä:

 • asennettava laite on suunniteltu käytettäväksi kerrostaloasunnon viilentämiseen
 • laiteen käyttö ei vahingoita rakennusta
 • käyttöäänet eivät aiheuta häiriötä naapurustolle
 • asennustapa ei vahingoita rakennusta
 • asennusliike ja asentajat ovat Tukesin hyväksymiä ammattilaisia

Ilmoituksen ja hakemuksen laatiminen

asennuskaavake ilmalämpöpumpulle

Isännöitsijällä on tähän tarkoitukseen valmiina ns. ”lisä- ja muutostyölupahakemus” jonka osakas eli asennuksen tilaaja täyttää. Lomake on yleensä tehty helpoksi täyttää ja tilatessasi työn Lämpötilamestareilta, me autamme sinua lomakkeiden täytössä.

Tarvitseeko asennus rakennuslupaa?

Muutokset rakennuksen julkisivuun vaativat kaupungilta hyväksynnän. Kuitenkin jos asennus tehdään kaidepinnan alapuolelle, niin se ei vaikuta julkisivuun ja siten ei ole rakennusmääräysten alainen toimenpide. Tällöin se on siis yksinomaan taloyhtiön järjestyssääntöjen piirissä ja 95% asennuksista tehdäänkin juuri näin tästä syystä.

Jossain tapauksissa asiakkaamme ovat halunneet asentaa ulkoyksikön ylös, pois parvekkeen käyttöalalta ja hakeneet kaupungilta luvan. Asia tulee järjestellä taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa yhdessä, mutta ei ole siis poissuljettu vaihtoehto. Yleensä ulkoyksikkö pitää naamioida seinänsävyisellä säleiköllä luvan saamiseksi. Asiakkaamme ovat saaneet poikkeuslupia on esimerkiksi Helsingissä Lauttasaareen ja Kalasatamaan.

<<--Palaa alkuun

Kiinteän laitteiston läpiviennit

Lämpötilamestarien toimitussisältöön kuuluu myös asianmukaiset läpiviennit, joissa olemme erityisosaajia. Läpiviennistä ei imeydy kosteutta rakenteisiin. Hyvin tehdystä läpiviennistä ei pääse imeytymään ulkoilmaa talon sisälle siinä piilevä ilmankosteus ei tiivisty rakenteisiin.

Ilmalämpöpumpun läpivienti

Teräsbetonin läpivienti yleistä

Useimmat kerrostalojen seinärakenteet ovat nk. teräsbetoni-sandwich rakenteita joissa sisäseinä on raudoitettua betonia, jonka jälkeen tiiviisti asennettu kivivilla. Julkisivun puoli on myös betonia, tai nykyisin monesti jopa vain ohut rappauskalvo. Paljon tulee vastaan myös vanhoja täystiilisiä rakenteita ja tiiliverhoiltuja betonielementtejä. Käyttämämme läpivientimenetelmät toimivat kaikissa seinärakenteissa luotettavasti.

Puolueetonta lisätietoa eri seinärakenteista esimerkiksi Sisäilmayhdistykseltä

Läpiviennit on putkitettava

Hyvän rakennustavan mukaisesti ulko- ja sisäseinän välille ulottuvaan reikään on asennettava yhtenäinen läpivientiputki, jolla estetään eristeiden joutuminen kosketuksiin ulkoilman kanssa. Läpivientiputkeen asennetaan tiiviste sen ulkopintaan ennen asentamista tehtyyn reikään, jolloin siitä tulee yhtenäinen osa talon kuorta. Putki on muovia, joten se ei muodosta kylmäsiltaa, läpivienti on kuitenkin 75mm kokoinen eli mistään pienestä poraamisesta ei ole kyse.

Tällä tavoin tiiviisti asennetun putken lävitse viedään välijohdot, putket ja letkut, jotka on tämän jälkeen helppoa tulpata sileäpintaisen putken sisällä tarkoitukseen valmistetulla elastisella eristeaineella. Käyttämämme menetelmä on rakennusmääräysten mukainen ja idioottivarma.

Kaikkein vaarallisin tilanne syntyy, jos kondenssivesiletku vanhuuttaan tai muusta syystä alkaa vuotamaan läpiviennin kohdalta. Putkittamattomassa reiässä se imeytyisi huomaamatta villoihin.

Monet käyttävät pelkkää uretaanivaahtoa, mutta ilman putkea se ei tiivisty reiän villaa vasten, olemme todentaneet tämän useassa kohteessa. Pillivaahtoa ei ole suunniteltu onkaloiden tulppaamiseen, vaan saumojen tiivistämiseen (saumausvaahto toiselta nimeltään)..

Ilmalämpöpumpun läpivienti

Timanttiporaus sandwich rakenteeseen

Läpivienti porataan kuiva- tai märkätimanttiporauksena tapauskohtaisesti. Vaikkakin termi ”märkätimanttiporaus” kuulostaa sotkemiselta, ei se sitä ole, sillä porauksen muutaman desilitran vesimäärä kulkeutuu märkäimuriin talteen.

Asianmukaisella suojaamisella, oikealla välineistöllä ja hyvällä ammattitaidolla työ saadaan tehtyä siististi. Järeä pora ei säikähdä uusien talojen paksuja RST-raudoituksiakaan, läpiviennistä tulee aina siisti ja eheä. Työsuunnitelmamme pitää sisällään myös läpivientitapaselostuksen.

<<--Palaa alkuun

Ulkoyksikön häiritsevyys kerrostalossa ja äänenpaine (db)

Naapurin häiriö

Kerrostalojen kuuma peruna ilmastointilaitteen asennuslupia käsiteltäessä on tietenkin ulkoyksikön äänitasot ja aiheuttavatko ne häiriötä naapureille. Lyhyesti vastattuna: Ei häiritse kerrostalonaapuria. Pientaloalueella tilanne voisi olla toinen, koska talot ovat silloin kevytrakenteisia ja pihoilla oleskellaan pitkiäkin aikoja. Myöskin taustamelutaso on pientaloalueilla matalampi, sielä voi kuulla esim. naapurien keskustelun pihalla helposti.

Kovaääninen ulkoyksikkö kuuluu kuitenkin itse omistajansa sisätiloihin kerrostaloissakin, käydessään täydellä teholla, koska se sijaitsee aivan ikkunan alla. Oikea kysymys onkin aiheuttavatko ne häiriötä omistajalleen.

Esitteissä mainitaan yleensä kaksi eri äänitason saraketta ulkoyksikölle. Myöskin jäähdytys ja lämmitystasot ilmoitetaan erikseen. Joskus ilmoitetaan myös min-max eli koneen ollessa minimitehoilla ja maksimitehoilla. "db" perässä ilmoitetaan (A), joka tarkoittaa tietynlaista vertailukelpoista arviointitapaa. Kaikki ilmastointikoneet mitataan A-tyypin käyrillä, kaikissa esitteissä sitä ei ole kuitenkaan mainittu.

 • Äänen Tehotaso (Sound Power Level) on laskennallinen äänenlähteen äänentuottoteho, eli tässä tapauksessa ulkoyksikkö itsessään.
 • Äänenpaine (Sound Pressure level) on mitattu äänitaso ilmastointilaitteiden standardin mukaisesti yhden metrin etäisyydeltä ulkoyksiköstä. Tämä taso on se, jota kannattaa katsoa.
Ilmalämpöpumpun ääni häiriö

Desibeli on mittayksikkö, jota hyödynnetään äänitasojen vertailussa

Äänen mittaaminen ja äänenpainetaso on hyvin vaikeasti ymmärrettävä kokonaisuus. Toisin kuin voisi luulla, 0 db ei ole mikään absoluuttinen hiljaisuus, vaan se on piste jossa terve (nuori) korva ei enää tee kuulohavaintoa eli nk kuulokynnys.

Desibeliasteikko on logaritminen, eli esim. 46db on laskennallisesti kaksi kertaa niin tehokas, kuin 45db. Kuitenkin korvan kokeman äänitason kaksinkertaistuminen tapahtuu noin 10db välein. Tämä sekavuus aiheuttaa sen, että asiaa käsitellään yleensä metaforien avulla, esim. lehtien havina on 10db ja hiljainen keskustelu 50db.

Vertailu tapahtuu varsin kapealla alueella, sillä kaikkein hiljaisimmat laitteet eivät pääse alle 45db ja kova-äänisimmät eivät pääsääntöisesti ylitä 50db raja-arvoja. Kokemuksemme perusteella ero 45-50db koneiden kesken tulee erilaisista sivuäänistä, kuten resonoinnista. Ne voivat olla häiritseviä asukkaalle itselleen, mutteivät yleensä kuulu pidemmälle. Teknisenä vaatimuksena yhtiössä voi olla kuitenkin 45dbA, jolloin laitevalinta kannattaa tehdä sen perusteella.

Hauskana yksityiskohtana esim. siirrettävällä ilmastointilaitteella syntyy noin 55db äänenpaine, eli se on paljon äänekkäämpi kuin mikään markkinoilla oleva kiinteän laitteen ulkoyksikkö. Tästä syystä liikuteltava ilmastointikone lentää ensimmäisen kesän jälkeen joko mökille "varastoon" tai suoraan roskiin.

Onko melutasolle rajoituksia?

Äänitason mittaus kerrostalossa

Laki (Vnp 993/1992) määrittää kerrostaloalueiden melun seuraavasti:

 • Keskimääräinen jatkuva melu päiväsaikaan 55dbA
 • Yöaikaan 50dbA
 • Uusien asuinalueiden yöaikainen melutaso on alhaisempi, 45dbA
 • Kaavamääräys tai joidenkin herkkien kohteiden läheisyys voi myös vaikuttaa huom.

Taloyhtiö voi asettaa melupäästölle omia rajoituksia, joiden pitää alittua laitteen tavanomaisessa käytössä. Ehdossa voidaan esimerkiksi määritellä desibeliraja viereisen asunnon ikkunan luona. Itse laitteen omistajan melutasoa ei voi säädellä, koska hänellä on mahdollisuus vaikuttaa sen tasoon käytöllään. Kyseessä ei siis ole rajoitus itse laitteiston melutasolle tai laitteen tilaajan parvekkeen sisäiselle melutasolle vaikka sitä monesti yritetään soveltaa siten!

Liiteen kuvasta voidaan nähdä, että jos laitteen esitteessä äänitaso on ilmoitettu 49db tai alle, se vaimenee nopeasti pelkästään parvekekaiteen ansiosta tiukkojenkin raja-arvojen alle. Ulkoyksikkö on aina kaidekorkeutta alempana. Jos parvekkeella on lasitus tai asuntojen välissä on betoniseinä (kuten yleistä), tasot vaimenevat vielä lisää. Kuvan mallinnuksessa parveke on lasittamaton eli täysin avoin.

Kaupungin taustamelutaso yltää helposti yli näiden määritelmien, joten käytännössä parvekkeen ulkopuolelta laitetta ei pysty millään tavalla havaitsemaan, vaikka se olisikin äänekäs.

Minkälaisia ääniä ulkoyksiköstä tulee?

Inhimillisesti häiritsevin ääni on mahdolliset resonaatiot (pärisevä pelti), jotka liittyvät yleensä halpojen koneiden puutteelliseen varusteluun. Resonaatioita poistetaan valmistajien tekemissä kokeissa erilaisin pehmusten ja osien sijoittelulla kuorten sisällä, jotka luonnollisesti lisäävät laitteen myyntihintaa.

Muita omistajan itsensä kuultaviä ääniä viilennystoiminnolla:

 • Puhaltimen aiheuttama humina. Yleensä häiritsevä vain maksimiteholla tai parvekkeen kuumentuessa
 • Kylmäaineen sihahdukset ja kiehunnan ääniä, muistuttavat esim. silitysraudan höyrytoimintoja
 • Kompressorin suriseva ääni

Kokemuksemme mukaan sisätiloihin kantautuu pääasiassa ainoastaan kompressorin surina.

Kokemuksemme häiritsevyydestä

Olemme viimeisen 10 vuoden aikana asentaneet yli 500 kpl ulkoyksiköitä kerrostalojen parvekkeille ja kertaakaan ei ole meille asti kantautunut, että ulkoyksikkö aiheuttaisi häiritsevää ääntä naapurustolle. Jos olet itse herkkä äänihäiriöille tai asia herättää suurta vastustusta taloyhtiössä, asia kannattaa ottaa kanssamme esille niin voimme haarukoida vaihtoehtoja.

Asennamme kerrostalon ilmastointilaitteita ja ilmalämpöpumppuja uudellamaalla, kohteina esim: Kalasatama, Pasila, Lauttasaari, Espoo, Tikkurila, Kerava, Tuusulan keskusta, Huopalahti, Vuosaari ja tietysti myös Helsingin ydinkeskusta.

<<--Palaa alkuun

Panasonic UZ12 SKE ulkoyksikkö asennettunaMitsubishi Electric EF35 asennettuna

Kerrostaloasennuksen toimitussisältö

Asennus poikkeaa melkoisesti tavallisesta ilmalämpöpumpun asennuksesta omakotitaloon. Olemmekin räätälöineet sitä varten oman laajennetun toimitussisällön, jossa vältytään piilokuluilta ja yllätyksiltä.

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon
Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon
toista

Selvitykset ja todistukset

 • Asennustyösuunnitelma ennen asennusta
 • Tarvittavat selvitykset laitteista ja asennuksesta isännöitsijälle (melutason mittaus ei sisälly)
 • Mahdolliset vakuutustodistukset ja tunnukset

Kylmäasennustyöt

 • Ulkoyksikkö parvekkeelle (ei katolle tai ulkoseinälle)
 • Parvekeasennukseen sisältyy 10m putkitus ja kylmäaineet. Tämä mahdollistaa aina vapaan sijoittelun huoneissa ja parvekkeella.
 • Värinänvaimennetut parvekejalakset
 • Putket koteloidaan siististi valkoisella kotelolla seinäosuuksilla.
 • Kylmäasennukset tekee sertifioitu kylmäalan ammattilainen.

Sähköasennustyöt

 • Laitteiston sähkönsyöttö sähköpisteeltä (ei keskukselta).
 • Ulko- ja sisäyksikön välikaapelointi.
 • Sähköasennukset tekee sertifioitu sähköalan ammattilainen.

Rakennustyöt

 • Ulkoseinä saa olla myös teräsbetonia, ei lisähintaa 50cm paksuuteen asti
 • Huolellisesti tehty ulkoseinän läpivienti estää kosteuden johtumisen rakenteisiin.
 • Kaikki työt tehdään hyvää rakennustapaa noudattaen, isännöitsijän ohjeiden mukaisesti.
 • Lisäksi yksi kevyen sisäseinän läpivienti sisältyy

Viimeistely

 • Asennusroskien poisvienti, siisteyttä unohtamatta.
 • SER-kierrätysmaksu sisältyy
 • Käyttöönottotarkastus sekä käytönopastus
 • Käyttöönottopöytäkirja

Laskulle eritellään työn osuus, josta saat kotitalousvähennystä. Eriteltävän summan määrän saat tarjouksen yhteydessä.

Laskulla on 14 päivää maksuaikaa ja se tulee vasta asennuksen jälkeen.

Huom. Erityistapaukset kuten parkkipaikattomat Helsingin ydinkeskustan asunnot, hissittömät kerrostalot ymv. Näiden kohdalla tarjoushintaan voi tulla erityisehtoja.

<<--Palaa alkuun

p. 044-3577 375
info@lampotilamestarit.fi
Copyright 2018 Lämpötilamestarit Oy, kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään
Lataa Acrobat Reader