Mestaripesuun sisältyy myös perushuolto
Perushuollolla voidaan ajatella toimenpiteitä, jotka eivät tarvitse välttämättä ammattilaista paikalle. Pelkästään sellaisista toimenpiteistä ei kannata maksaa, mutta ne luonnollisesti sisältyvät Mestaripesu-palvelun laajempaan kokonaisuuteen.
Sivustolta www.ilmämpöpumppu-huolto.fi löydät opastevideoita allaoleviin toimenpiteisiin. Nämä toimenpiteet voit tehdä siis itse ja säästää 150€ tarkistushuollon kustannuksen:
- Suodattimien puhdistus
- Ilmalämpöpumpun sisäyksikön kennon kevyt puhdistus
- Kylmäaineen määrän yleistarkistus
- Tippavesiputken eli kondenssilinjan tarkistus
- Puhallinmoottorien tarkistukset
- Telineiden, kotelointien ymv tarkistus
Tämän toimenpiteen olet varmasti tehnyt itse monta kertaa pölynimurilla. Voit tehdä tehostetun puhdistuksen ajoittain siten, että otat suodattimet ulos ja peset ne kevyesti saippuavedellä hangaten.
Etenkin keittiön lähistöllä suodattimiin kertyy myös rasvaa, jonka huomaatkin pesun aikana hankalasti irroitoavaksi. Myös astianpesukonetta voi kokeilla rasvaiseen suodattimeen 75C ohjelmalla!
Kenno eli lämmönvaihdin voidaan puhdistaa osittain ilman kuorien/esteenä olevien osien irroitusta. Ottamalla suodattimet pois paikaltaan, voit kevyesti imurin harjapäällä puhdistaa kertynyttä pölyä lämmönvaihtimesta.
Usein luullaan, että määrä mitataan painemittareilla. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä kylmäaineen määrä mitataan painossa (grammoja) ja onkin aivan eri toimenpide. Painemittari on täysin hyödytön tähän tarkoitukseen, mutta sitä voi käyttää kyllä kuluttajan jymäyttämiseen, jopa tarpeettoman lisäaineen myymiseksi.. ;)
Kutsummekin tätä toimenpidettä siksi yleistarkistukseksi, ei varsinaiseksi määrän tarkistamiseksi.
Saman testin kuin painemittareillakin voi tehdä, teet mittaamalla ilmalämpöpumpun puhallusilman lämpötilan. Sen tulisi olla maksimipuhalluksella 40C tai enemmän joka vastaa 25bar kylmäaineen painetta. Kylmäaineiden kanssa puhutaankin yleisemmin lämpötilasta, ei paineesta!
Onko tästä mitään hyötyä? Koekäytössä olemme testanneet, että inverter-tyyppisen ilmalämpöpumpun paine eli lämpötila laskee vasta, kun noin puolet kylmäaineesta on vuotanut ulos. Vastaus on siis savolaisittan ehkä..
Saat meiltä ilmaiseksi eteläsuomen alueella lämpötilaindikaattorin, jonka voit kiinnittää puhallusilmaan jos sopivaa mittaria ei löydy kotoasi. Ota yhteyttä niin toimitamme kirjeitse.
Sisäyksikkö tiivistää jäähdytyskäytössä kosteutta huoneilmasta, joka valuu nk. kondenssivesilinjaa pitkin ulos talosta. huom. Jos jäähdytystä ei käytetä, koko testiä ei tarvita.
Voit tehdä sen yksinkertaisesti näin:
Ota tyhjään limupulloon vettä noin 0.5l, johon sekoitat pisaran pesuainetta pintajännityksen alentamiseksi. Tyhjennä sisältö hiljalleen sisäyksikön lämmönvaihtimeen, josta sen pitäisi valua ulos letkua pitkin. Käy katsomassa ulkoletkun päästä, tuleeko vettä vai ei.
Ilmalämpöpumppujen puhallinmoottorit ovat olleet jo noin 20 vuoden ajan kestomagneettirakenteisia, joten niissä on ainoastaan yksi kuluva osa ja se on liukulaakeri. Vaikka laakerin kunto ei vaikuta lämpöpumpun toimintaan, kuluneen laakerin ääni voi olla häiritsevä.
Tämän tarkistuksen teetkin yksinkertaisesti kuuntelemalla puhaltimen käyntiääntä. Ulkoyksikön puhallin pitää kuluneena kitisevää ääntä, kun taas sisäyksikössä ääni on pääsääntöisesti surisevaa (kuin hammasrattaiden ääni).
Ainut tapa vaikuttaa tähän ääneen on laakerien vaihto tai moottorin uusiminen, joka vaatii jo sisäyksikön purkamisen. Laakerien vaihto on yleensä mahdollista meidän huoltotoimien yhteydessä pyydettäessä, pienestä lisähinnasta.
Ulkoyksikköön johtavat putket on usein koteloitu muovisella kourulla. Niiden kannet joskus liikkuvat paikaltaan paljastaen putkistoja, ne kannattaa siirtää takaisin paikalleen.
Eristevauriot ovat yleisiä koteloimattomilla osuuksilla, esim. linnut nokkivat niihin reikiä, jolloin kupari paljastuu esiin. Näihin voit laittaa esim. telttapatja-solukumia nippusiteillä. Eristeteipit eivät yleensä pysy kiinni pitkään, joten niitä kannattaa välttää.
Ulkoyksikön repsotukset tai muut telineviat vaativat ammattilaista paikalle, mutta ne kannattaa silmämääräisesti havainnoida.